Quantcast
Channel: sormustin
Viewing all 256 articles
Browse latest View live

Metsäinen tunika laskostuslaitteella

$
0
0
Yhteistyössä Husqvarna Viking.


Olen viime aikoina pohdiskellut kuosien vaikutusta ompelutöiden valintaan. Välillä nimittäin tuntuu, että ennen kuosien suurta markkinoille tuloa, jolloin ommeltiin pääsääntöisesti yksivärisistä kankaista, vaatteet olivat monimutkaisempia. Näkyi upeita applikointeja, taskuja, rypytyksiä, kuosittelukikkailuja lähes koko ajan. Nykyisin kuosikankaita näkyy enenevissä määrin, ja niin niitä etsiytyy myös omiin varastoihini, kuoseihin kun on helppo rakastua. Kuosikankaasta ommellessa kuitenkin tuntuu, että kuosi on niin hallitseva asia, ettei siihen oikein voi lisätä paljon mitään. Koen kuosien jopa rajoittavan luovuutta (pohdin tätä muutama viikko sitten instastoriessakin ja kanssani samaa mieltä oli 68% vastaajista eli ihan yksin en ajatukseni kanssa ole). Usein syynä tähän on ihan se, etten halua kuosin ikävästi menevän rikki, vaikkapa päitä poikki tai vastaavaa, mutta ihan siksikin, että mielestäni vaate näyttää helposti sekavalta, jos kuosin lisäksi vaatteessa on rypytystä, taskua, frillaa, erikoisempaa leikkausta ja muuta härpäkettä.


Nyt kuitenkin löysin laskokset elämääni ja tuntuu, että laskokset ovat helppo lisätä kuosivaatteeseen, etenkin jos ne sijoittaa sopivasti. Laskokset tuovat vähän eloisuutta vaatteen muotoon, mutta ei välttämättä riko kuosia liikaa. Ee sai valita kesäkuun Ommel-festareilta mieleisensä kankaan matkamuistoksi ja hän valitsi Ommellisen paloista tämän suloisen metsähenkisen kankaan luonnonlapsineen, kettuineen, peuroineen ja karhuineen. Aivan eläinrakkaan tyttäreni näköinen kangas! Mielestäni kangas huusi päästä tunikaksi, jotta koko kuvio pääsisi etupuolella esiin. Taakse päätin lisätä laskoksia, jotta tunikassa olisi enemmän liikkumatilaa ja jotta vaatteessa olisi vähän jotain pientä jujua. Laskokset ompelin mainiolla apuvälineellä, poimutus- ja laskostuslaitteella.


Poimutus- ja laskostuslaite on aika jännittävän näköinen härveli. Siinä kangas kulkee laitteen läpi ja laite laskostaa ommeltavaa kangasta halutun pistomäärän välein. Laitteen valintavaihtoehdot ovat 0, 12, 6 sekä 1. 1-vaihtoehdolla (esimerkkikuvan vasemmassa reunassa) kankaaseen saa poimutuksen eli kankaaseen tulee pieni poimu aina yhden piston välein. Keskivaiheilla kuvaa näkyy 6-vaihtoehto, jossa laite tekee laskoksen aina kuuden piston välein. Tätä vaihtoehtoa käytin sekä tässä tunikassa että edellisen postauksen mekossa. Oikean reunan 12-vaihtoehto tekee laskokset melko harvaan eli 12 piston välein. Poimutus- ja laskostusjalalla on mahdollista ommella laskoskappale toiseen suorana pysyvään kappaleeseen kiinni samalla ompeleella, mutta itse olin apuvälineen kanssa sen verran epävarma, että tein laskokset erikseen ja kiinnitin kappaleet vasta sitten toisiinsa. Parhaiten testieni mukaan poimutus- ja laskostusjalka toimi joustamattomilla keskivahvoilla kankailla. Trikoolle sain laskokset toimimaan parhaiten, kun kiinnitin kankaan nurjalle puolelle tukikankaan ja ompelin kankaan oikealta puolelta.



Mielenkiinnolla kuulisin teidän ajatuksianne kuoseista! Rajoittaako kuosit mielestänne yksityiskohtien käyttöä vaatteissa? Tuleeko kuoseista välillä ähky? Vai onko kuosit juuri se ihana juju, joka vähän helpottaa ompelemista, kun perusvaatekin näyttää kuosikankaasta kivemmalta?

Ihanaa viikon jatkoa!

Anni

Raiteet-pipo

$
0
0
Syksy kirpsakoituu, ulkoa tulee sisälle punaisia poskia. Niin se vaan talvi tulee. Vaikka en talvesta kamalasti välitä (se pimeys, kylmyys ja kaikki ottavat aina liian tiukan yliotteen minusta), on mukavaa neuloa lämpimänä pitäviä asusteita ja erityisesti pukea ne päälleen. Juuri sopivasti Mehukekkereiden Veera kaipaili testineulojia Raiteet-pipolleen ja minäpä testineuloin. Mikä parasta, pipoon löytyi aivan mahtava lanka - vaikka kuvassa se näyttääkin vain tavalliselta harmaalta langalta.

Kukkasipulit pääsivät ennen istuttamistaan mukaan kuvaan istutuspipon kanssa.

Kävimme perheellä Tallinnassa kuukausi sitten ja Karnaluksista etsin pipoon sopivaa lankaa. Paljon oli tarjontaa, mutta mikään ei kuitenkaan napannut, kunnes silmiini osui tuttu vihreäpohjainen merkki, GOTS-sertifikaatti. Olen avannut tekstiileissä näkyvien merkkien ja sertifikaattien viidakkoa tässä postauksessa, mutta kertaus on opintojen äiti. Tuo vyötteessä näkyvä pyöreä valko-vihreä merkki on siis GOTS-sertifikaatti, joka on laaja eettisyyden ja ekologisuuden sertifikaatti. GOTS on mainio sertifikaatti erityisesti siksi, että se kattaa koko tuotantoprosessin. Lankojen kohdalla en ole nähnyt tähän mennessä kuin luomu- ja öko-tex-merkintöjä, joten tämä oli todella kiva uusi tuulahdus. Tällaisena aikana, kun tuotetaan niin materiaaleja kuin valmiita tekstiilejäkin hurjalla tahdilla, epäilyttävissä olosuhteissa, laadusta ja eettisyydestä tinkien, on tällaiset sertifikaatit ja merkinnät entistäkin tärkeämpiä. Minulle on tärkeää, että tiedän ostamani materiaalin kunnioittavan tätä luotua maailmaa. Austermannin Biola-langassa on 70% villaa ja 30% alpakkaa. Lanka on tunnultaan sileää ja pehmoista. Vaikka olen useimmille langoille herkkä ja kutisen villasta helposti, tämä lanka ei kutita hikistäkään otsaani vasten.

GOTS-sertifikaatti takaa langan eettisyyden ja ekologisuuden.

Koska lanka oli paksumpaa kuin ohjeen lanka, tein pipon pienimmällä koolla ja hieman korkeudesta rajaten. Piposta tuli aivan mainio, istuu päähän sopivasti ja lämmittää ihanasti. Raiteet-pipon kuvio tuo juuri sopivasti särmää ja eloa tasaisen harmaaseen pipoon. Raiteet-malli oli muutenkin joutuisa ja kiva neuloa. Raiteet-pipon ohjeen voi ostaa Ravelrystä.

Pipo valmistui parahiksi alkaneille kylmille. Harmaa on lämmin ja pehmoinen väri.

Pysykää lämpiminä ja nauttikaa kuulaista syyspäivistä!

Anni



Dakota-tablettipussi

$
0
0
Viime keväästä lähtien on suvussamme käyty paljon mummini tavaroita läpi. Vaikka mummini kuolemasta on pian 10 vuotta, aina jää ne muutamat laatikot vaille huomiota "sitten kun on aikaa"-hetkeä varten. Niinpä mummini perintö on näkynyt tämän vuoden aikana monissa käsitöissänikin. Mehiläisvahakääreet valmistuivat mummini kirjomista tyynyliinoista, vanhaa osin rikkinäistä pöytäliinaa käytin niin tyynynpäällisiin kuin kirjoittuihin nappeihinkin. Mummin kutomasta pellavakankaasta ja mummin hilloamista napeista syntyivät nämä (ehkä tämän vuoden lempparikäsityöni) kirjaintyynynpäälliset. Seuraavaksi käsiini tarttui mummin vanhat kirjotut irtokaulukset.

En voi kuin ihailla näitä käsin tehtyjä kirjailuja.

Minusta on ekologisuuden näkökulmasta mieletöntä, että vielä viitisenkymmentävuotta sitten ja myöhemminkin on ollut aika, jolloin ei olla aina uuden kaipuussa viipotettu vaatekauppaan, vaan vaatteita on uudistettu eri tavoin. Vanhasta jakusta on saatu uudenlainen, kun siihen on kiinnitetty erilliset kaulukset. Käsiini sattuivat upeat vanhat kaulukset, joissa oli tarkkaan käsin reikäkirjailtu perhosia sekä kukkia. Ahkerasta kaulusten käytöstä kertoi tummentunut niskaosa sekä napit, joilla kaulukset oli kiinnitetty vaatteisiin. (Olen aivan varma, että otin näistä kauluksista kuvan ennen ompelua, mutta en löydä kyseistä kuvaa mistään.) Näitä kauluksia ei vain voinut heittää pois. Niille ei kuitenkaan kauluksina ollut minulle käyttöä, tyyli ja käyttötarkoitus ei ehkä kuitenkaan kohdannut ainakaan omassa vaatekaapissani nykypäivän kanssa. Päätin tuoda kaulukset nykypäivään.

Pieni v tablettipussin etureunassa on kirjailun jälkeen toinen lempiyksityiskohtani.

Äidilläni oli syntymäpäivät, joten päätin ommella hänelle tablettipussin Swoonin Dakota-kaavalla. Kaava on kaunis, ohje selkeä ja jopa ilmainen! Kankaaksi valikoitui viimeiset tilkut neuletakkiompeluksestani, vuoriksi Finlaysonin kukkakangasta viime vuosikymmeniltä ja tablettipussin läppään tuo kaunis kirjailtu kauluksenpuolikas. Oli ilo huomata työn valmistuessa, miten juurikin yksityiskohdat tuovat viimeistelyn tuntua ja tyylikkyyttä valmistuvaan tuotteeseen. Tablettipussin magneettinappi tuo paitsi käytännöllisyyttä, myös siistiä ulkoasua, näyttää heti jotenkin enemmän proolta. Lisäksi kaavan pieni v-muoto tabletin noukkimisen helpottamiseksi sekä kanteen kiinnitetty kirjailu tuovat juuri sitä jotain tähän tablettipussiin. Kunpa aina jaksaisi ja muistaisi lisätä omiin ompeluksiin jonkun pienen jujun, jolla valmistuvasta käsityöstä tulee entistä ainutlaatuisempi, viimeistellympi ja tyylikkäämpi.

Tukikankaalla joustavastakin kankaasta saa oikein mainion kassikankaan.

Vanha kaulus, upea käsityön näyte sekä mummin kauneuden arvostamisen perintö, saa jatkaa käytössä vielä uudessa käyttötarkoituksessa! Vielä on kuitenkin kauluksen toinenkin puolikas, jolle mietin käyttötarkoitusta vielä. Nämä vanhat käsityönnäytteet ovat aivan liian arvokkaita laatikoissa pidettäviksi.

Ihanaa ja kaunista viikkoa!

Anni

Virkattu nallematto

$
0
0
Nuoruuden merkittäviä hetkiä on se, kun tajuaa lapsuuden loppuneen. Se on hienoa, surumielistä, ehkä vähän traagistakin. Äitiyden merkittäviä hetkiä on se, kun tajuaa, että oman lapsen lapsuus loppuu joskus. Se on vain surumielistä, ainakin nyt. Esikoinen aloitti tänä vuonna eskarin ja silloin se iski. Tajusin, että tämä ihana pieni silmäteräni ei ole enää kauan pieni. Hän kasvaa ja tulee isoksi. Toivon hänen silti aina mahtuvan minun syliini. Mutta tajutessani pienen olevan jo iso, tuli minulle tärkeäksi vaalia hänen lapsuutensa jokaista hetkeä kuin kultahippusia.


Minun teki mieli virkata matto Een huoneeseen ja yhdessä katseltiin pinterestistä erilaisia mattomalleja. Tämä susimiun nallematto kävi Een silmään oitis ja hän pyysi, että tekisin sellaisen. Olin jo avaamassa suutani sanoakseni, etteikö se ole vähän liian lapsellinen, mutta onneksi tajusin sulkea suuni. Totta kai tekisin hänelle nallematon!


Kuvallinen ohje oli helppo tulkata (espanjankielinen sepostus ei niinkään), tosin kasvattelin mattoa ohjetta suuremmaksi. Menekki ilmoitettiin rullina eikä kiloista ollut puhetta laisinkaan (kai, en tosiaan ymmärrä espanjaa), joten vähän arpapelillä lähdin virkkaushommiin. Kärkkäiseltä ostetut Hoookedin kudekerät (n. 5€/kpl) olivat helppoja virkata, ei tarvinnut itse pyöritellä vyyhtejä palloiksi, mikä oli aivan luksusta. Kude oli myös 90% kierrätettyä puuvillaa, joten plussat siitäkin. Harmaaseen osaan meni reilut kolme rullaa, olin varannut viisi, joten voin virkata lopuista vielä jotain mukavaa. Vaaleanpunaista nyt ei kulunut juurikaan, valkoista vain hieman. Nenä ja silmät on leikattu paksusta huovasta ja ommeltu ompelulangalla kiinni.

Matto on mieluinen ja matto muistuttaa meitä aikuisiakin siitä, että vaikka Ee on jo niin iso, on hän kuitenkin aika pieni. Nautitaan siitä me kaikki yhdessä.

Rentouttavaa viikonloppua ja osalle syyslomaakin!

Anni


Kransseja syksyyn

$
0
0
Olen kranssi-ihminen. Etenkin näin syksyllä alkaa kranssittaa, alati lähestyvä joulu (kyllä, odotan jo joulua) ei varsinaisesti pienennä kranssihimoa. Kranssit ovat siitä ihania, että niitä voi tehdä melkeinpä mistä vain aineksista, vain oma mielikuvitus on rajana. Viime viikkoina kransseja on syntynyt useita ja ajattelin teillekin vinkkailla, mistä kaikesta kransseja voi tehdä.


Helpointa on alkaa tehdä kranssia valmiin kranssipohjan päälle. Piilotin styrokspohjan kieputtamalla Katian Love wool -lankaa sen ympärille. Harmaa fanttilanka toi mukavaa särmää kranssiin. Langasta tehty rusetti, sen alla olevat kulkuset sekä päällä oleva lintunen tekee kranssista talvisemman, mutta silti kranssi on melko hillitty eikä huuda joulupukkilauluja. Tämän kranssin tein Mikkelin uuteen käsityöliikkeeseen, Iloiseen lankaan.


Hyvin samankaltainen mutta kuitenkin omanlaisensa kranssi syntyi päällystämällä styrokskranssipohja pellavakuidulla. Kuitu mukavasti tarttui toisiinsa kiinni ja pohjustus oli nopea tehdä. Paksumpi pellavanaru kehystää kranssia, ohuemmasta tummansinisestä pellavanarusta syntyi mukava koriste vanhan lusikan sekä linnun kera. Pellavanarut ovat kotoisin Raijan Aitasta.


Viikko sitten oli Mikkelin Kenkäverossa Käsityöyökerho ja siellä Neiti Neilikan kranssityöpaja. Kranssi tehtiin rautalangasta tehdyn pohjan ympärille. Pohjan päälle kieputettu villalanka toi mukavaa pehmeyttä kranssiin. Kranssiin kiinnitetyt limoniumin kukat sekä anikset tekevät kranssista paitsi nätin myös huumaavan tuoksuisen.


Kranssityöpajaa seuraavana päivänä tein heti toisen. Olin mökillä, joten ainekset löytyivät pihapiiristä. Kranssipohjan kierrätin kesän seppeleestä, harmaa villalanka toimi sopivana pohjanpäällysteenä. Sammalet, mustikanvarvut sekä kukkapenkin kukat muodostivat ihanan raikkaan ja syksyisen kranssin.


Samalla idealla valmistui vielä yksi kranssi. Mieheni harrastaa metsästystä ja nyt olen yrittänyt minäkin päästä metsästyssaaliista hyötymään muutenkin kuin syömällä - olen pyytänyt höyheniä talteen. Akkateeren höyhenet pääsivät pellavakuidulla päällystettyyn kranssiin puuhelmien sekä kanelitankojen kanssa. Olen tähän asti ollut hieman pöpökammoinen höyhenien suhteen, mutta nyt rohkenin ottamaan höyhenet talteen. Laitan ne pussissa pariksi viikoksi pakastimeen ja sen jälkeen pesen saippualla (tosin nämä höyhenet saivat vain pakastinkäsittelyn, en malttanut odottaa höyhenten pesunjälkeistä kuivausta, kun halusin saada kranssini jo valmiiksi).

Vaikka jokainen esittelemäni kranssi on tehty eri tavoin, tuntuu, että nyt pääsen vasta vauhtiin! Kransseja voisi tehdä ihan mistä vain, kierrätysmateriaaleista, paperista, kukista, kivistä, kävyistä - lista on loputon! Ongelmaksi taitaa muodostua vain se, mihin saan esille kaikki nämä kranssit!

Tässä vielä linkit vanhempiin tekemiini kransseihin, niistä voi saada vielä lisää ideoita:


Ihania syyspäiviä!

Anni

Viirinauha puolipalloista + ohje

$
0
0
*Yhteistyössä Husqvarna Viking*


Perustimme tänä syksynä Een kanssa äidin ja tyttären oman käsityökerhon. Viime vuonna Ee kävi Taito Itä-Suomen käsityökerhossa, josta piti kovasti, mutta tänä syksynä hän ei kuitenkaan halunnut jatkaa sitä. Ajattelinkin, että kun on tulossa perheeseen kolmaskin lapsi, on kiva lanseerata esikoisen kanssa jokin kahdestaan tehtävä yhteinen tekeminen ja harrastus, jotta varmasti hänkin saa oman osuutensa huomiosta. Nyt otettiin työn alle tyhjän oloinen kohta Een omasta huoneesta. Teimme yhdessä viirinauhan puolipalloista tauluhyllyn alle. Hyllyllä komeilee opiskelukaverini Eelle maalaama ihana satutaulu sekä Paapiin koirajuliste.


Ympyränompeluohjain on todella kiva apuväline ompelukoneompelua opettelevalle lapselle. Ympyränompeluohjain pitää huolen ompeleen menemisestä oikeaan paikkaan ja lapsi voi keskittää huomionsa uusiin opeteltaviin juttuihin, polkimen painamiseen, kankaan suorana pitämiseen, peruuttamiseen, paininjalan nostamiseen ja laskemiseen sekä langan katkaisemiseen. Joustamaton kangas olisi ollut tähän paljon parempi, mutta päädyimme tekemään koristenauhan trikootilkuista, niissä kun kuosivalikoima oli laajempi. Olin leikannut valmiiksi jo tilkkupeittoa ajatellen 10cmx10cm kokoisia tilkkuja, ne olivat oikein oivia tähän projektiin.


Projektiin tarvitsee
- erilaisia kankaita
- ympyräohjaimen
- harkkosakset sekä kangassakset
- vinonauhaa
- ompelukoneen.

Projekti oli mainio yhdessä lapsen kanssa tehtäväksi. Ee valitsi kankaat, minä painoin ympyräohjaimen nastan oikeaan kohtaan ja Ee ompeli ympyrän. Minä leikkasin ylimääräiset kankaat pois harkkosaksilla ja katkaisin pallot kahtia - tämä olisi ollut pienen lapsen käsille rankka homma, sillä etenkin harkkosakset ovat aika painavat ja kömpelöt. Ee käänsi puolipallot, minä silitin ne tasaisiksi, Ee valitsi puolipallojen järjestyksen ja minä ompelin puolipallot vinonauhaan kiinni. Ompeluprojektin voi tsekkailla myös instastooristani.


Projekti eteni jouhevasti ja oli todella mieleinen eskari-ikäiselle pikkuompelijallekin. Näyttävä, omassa huoneessa oleva lopputulos tuntui motivoivan pientä ompelijaa. Ihana äidin ja tyttären yhteinen projekti!


Tässäpä vielä pikkulistaus, miten muuten ympyränompeluohjainta voi käyttää:

Täällä alkoi syysloma ja aikaa jää monenlaiselle tekemiselle, kun arki ei pörise ympärillä. Nyt onkin aikaa pohtia ja toteuttaa lisää erilaisia projekteja tyttärenkin kanssa!

Iloista syysviikkoa!

Anni








#miundesign - kohti omaa suunnittelua

$
0
0
Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta. 
Teksti sisältää mainoslinkkejä. *

Miia Laakso: #miundesign. Ideoi, suunnittele, neulo ja virkkaa. Gummerus, 2018.


Innostun eri käsityötekniikoista helposti, mutta kolme on ja pysyy kestosuosikkeina: ompeleminen, neulominen ja virkkaus. Ompelua olen varmaan tehnyt näistä eniten ja huomaan siinä tapahtuneen tietyn kehityskulun: teen kaavoista ja ohjeesta ensin tarkkaan. Hiljalleen ohjeet jäävät vähemmälle, mutta teen edelleen kaavoista. Sitten olen alkanut muokata kaavoja, ehkä jopa tehnyt niitä nollasta itsekin ja olen alkanut sooloilla enemmän. Nyt olen neulonut ja virkannut sen verran, että jo jonkun aikaa on tehnyt mieli sooloilla niissäkin. Se on kuitenkin tuntunut vähän haastavalta, kun tuntuu, että kokemusta ei ole vielä riittävästi ja perustiedot erilaisista mahdollisuuksista ovat olleet vajavaiset. Lankatyöt edistyvät usein sen verran hitaasti, että niissä ei viitsi lähteä tuosta noin vain kokeilemaan yrityksen ja purkamisen kautta. Nyt kuitenkin löytyi oiva apuväline sooloiluun - Miia Laakson #miundesign -kirja.



#miundesign on mielestäni todella mainio perusteos neulojalle sekä virkkaajalle tai sellaiseksi haluavalle. Kirja on juuri sitä, mitä sen alaotsikko lupaa: "ideoi, suunnittele, neulo ja virkkaa." Yli 250-sivuinen kirja koostuu kolmesta osasta. Aluksi-osiossa esitellään sekä neulomisen että virkkauksen perustekniikat. Aloittelijakin pääsee kärryille selkeiden ohjekuvien avulla. Alkuosiosta voi tarkistaa myös, että mitäs erilaisia silmukoiden luomiskeinoja olikaan tai miten voi eri tavoin lisätä silmukoita. Neulonta-osio koostuu pipo-, huppu-, huivi-, kolmiohuivi- briossi- sekä yläosa-aihealueista. Kussakin aihealueessa esitellään eri versioita teemasta sekä pinnoista ja opastetaan kohti omaa suunnittelua. Jokaisessa osassa on myös muutama valmis ohje toteutettavaksi tai suunnittelun tueksi. Kolmas osio on vastaava mutta virkkauksesta. Aihealueet ovat ympyrä, neliö, pussukka, veska ja lätsä. Samalla tavoin niissäkin neuvotaan perustekniikat, niiden sovelluksia sekä muutamia valmiita ohjeita.


Nyt kun käsissä on apu ja ohje, täytyykin seuraavaksi alkaa etsiä inspiraatiota. Onkin yllättävän vaikeaa ihan itse päättää, millainen olisi se mieleinen lopputulos, mitä kohti pyrkiä. Toisaalta kun varastoista löytyy vähän sekalaisia lankoja, onkin kiva lähteä kokeilemaan kirjan ohjeiden avulla, että mitä niistä voisi tehdä ja millaiseen lopputulokseen päätyy. Lopulta vain tekemällä sitä oppii!


 Mutta nyt kiinnostaisi tietää, kuinka monia muita kiinnostaa oman suunnittelun lisääminen neulomis- ja virkkaustöissä. Teetkö mieluummin valmiista ohjeesta vai olisiko hauskaa kokeilla jotain aivan omaa?

Ihanaa viikon jatkoa!

Anni


Vinkkejä neulomisen alkutaipaleelle

$
0
0
Kuten aiemmin jo kerroin, perustimme eskari-ikäisen tyttäreni kanssa yhteisen käsityökerhon. Askartelemme pienempiä ja välillä vähän isompia juttuja. Ompelukonetta otettiin haltuun viirinauhaprojektissa. Nyt teki mieleni rohkaista tyttöä neulomisen saloihin. Koska neulomisen alkeet ovat olleet mielessä, ajattelin koota tännekin ajatuksia, mitä minusta on tärkeää huomioida neulomisen aloittamisessa - erityisesti jos aloitteleva neuloja on lapsi.

Sormineulonta sopii alle kouluikäisillekin.

Neulomista muistuttavat tekniikat

Itse neulominen on lapselle aika haastava juttu, sillä muistettavia asioita on todella monta aina lähtien langankireyden sopivana pitämisestä suuntien hahmottamiseen silmukoiden neulomisessa. Neulomista voi tehdä kuitenkin monella eri tapaa, pienemmälle tai aloittelevalle neulojalle on olemassa muitakin tapoja neuloa kuin tarttua puikkoihin. Neulomisen voi aloittaa vaikkapa sormineulonnalla niin kuin me teimme. Käytimme tätä video-ohjetta sormineulonnan opetteluun. Aikuista tarvitaan alussa näyttämään tekniikka ja ehkä henkiseksi tueksikin, mutta pian neulominen alkaa sujua jo itsestään. Valmista tulee jouhevasti ja lopputulos on näyttävä. Aloitimme Een kanssa juurikin tällä sormineulonnalla. Ee neuloi kolme käsivarren mittaista pätkää ja letitti ne. Minä autoin päiden yhdistämisessä toisiinsa. Näin tuubihuivi valmistui nopeasti ja työ palkitsi tekijänsä!

Neulomista voi tehdä myös erilaisin apuvälinein. Käsityökaupoista on saatavilla erilaisia neulekehikkoja, joiden avulla saa myös näyttävää lopputulosta aikaan. Neulekehikon voi rakennella itsekin esimerkiksi wc-paperihylsystä, jäätelötikuista ja teipistä.

Sormineulonta tapahtuu melkein kuin itsestään.

Neulotaan isosti - paksut puikot ja paksu lanka

Sitten kun on itse neulomisen aika, sitä ei kannata aloittaa ohuilla puikoilla. Kun neulottava lanka on paksua, silmukat hahmottuvat selkeämmin ja valmista tulee nopeasti. Jos lanka taas on liian ohutta, voivat silmukat tippua helposti tai silmukoita neuloa liian monta yhdellä kertaa. Lisäksi usein aloittelevan neulojan jännittävät kädet saattavat olla hikiset ja jäykät sekä käsialan todella tiukka, jolloin ohut lanka ei varsinaisesti auta asiaa. Langan tulee olla paitsi paksua mielellään myös tiukkakierteistä. Höttöisessä langassa silmukan rajat eivät hahmotu niin selkeästi, löyhäkierteinen lanka taas hajoaa kierteiksi helposti ja silmukan mukaan ei välttämättä pääse koko lanka.

Niin ja muistetaanhan, että vasenkätisiä ei pakoteta neulomaan oikeakätisesti - kokeile vaikka itse neuloa toisinpäin kuin normaalisti. Olen tavannut monia vasenkätisiä, jotka ovat menettäneet mielenkiinnon neulomiseen ja koko käsitöihin juuri siksi, että on ollut pakko neuloa oikeakätisesti. Jos eteen tulee vasurineulomisen opettamista, apuna voi käyttää peiliä tai sitten valmiita ohjevideoita - mm. NovitaTubella on ohjevideoita sekä oikea- että vasenkätisesti neulomiseen.

Nämä langat sopivat paremmin sormineulontaan kuin puikoilla neulomisen opetteluun. Liian höttöinen tai jakaantuva lanka voi aiheuttaa neulomiseen hankaluuksia.

Hauskat puikot

Neulomisen pitää olla hauskaa ja hauskan voi aloittaa jo puikoista. Innostus neulomiseen voi syttyä monella tavalla. Nykyään onneksi on olemassa laaja valikoima puikkojakin, joilla voi kosiskella neuleintoa esiin. Omista varastoista löytyy puikkoja niin erivärisinä metallisina kuin glitterilläkin varustettuna. Tällaiset puikot ovat erityisesti lasten mieleen, toki pidän niistä itsekin. Alkuvaiheessa kannattaa tosiaan valita ne paksut puikot paksun langan seuraksi, esimerkiksi nro 8.

Värikkäät ja glitterillä höystetyt puikot kutsuvat neulomaan.

Helpot ja kivat työt


Kun opetellaan uutta taitoa, tulee lopputuloksen olla mieleinen. Pelkkä harjoitustilkkujen teko ei ole lapsista(kaan) palkitsevaa. Helppoja sekä nopeita sormineulontatöitä lapsille ovat huivin lisäksi vaikkapa neulottu käärme sekä erilaiset maskotit. Sitten kun puikot pysyvät jo käsissä, voi neuloa esimerkiksi pikkupupuja (myös mallitilkuista voi tehdä näitä). Ommeltuihin lapasiin voi neuloa ranneosat ainaoikein-neuleellakin tai joustinneuleella. Ainaoikein-neuleella syntyy myös kivoja pantoja sekä tossuja.




Sormineulonnalla valmistuu näyttävä lopputulos nopeasti.


Mitä asioita sinä pidät tärkeimpinä neulomisen opettelussa?

Inspiraatiorikasta viikkoa!

Anni

Huutokauppa - nenälapaset Nenäpäivä-keräyksen hyväksi

$
0
0
Olen tänä vuonna osallistunut moneen eri hyväntekeväisyyskampanjaan käsitöin (linkkivinkkilista projekteista löytyy täältä). Vielä syksyyn teki mieli ottaa itselle jokin hyväntekeväisyysprojekti. Kuin tilauksesta Muita ihania -blogissa julkaistiin nenäsukkien ohje Nenäpäiväkeräyksen hyväksi. Ideana nenäsukissa on tehdä sukat (Muita ihanialla on siihen valmis ohje), myydä ne ja lahjoittaa myyntituotot Nenäpäivä-keräykselle. Nenäpäiväkeräyksessä hyväntekeväisyyttä tehdään globaalisti ja useamman järjestön kautta, siksi tämä on minulle sydäntä lähellä. Tämä olisi minun juttu. Tosin päätin tehdä sen omalla annimaisella twistillään. Päätin nimittäin neuloa nenälapaset somepeukuilla, jotka huutokauppaan Sormustimen facebook-sivuilla 4.-9.11.2018 välisenä aikana.

Nämä lapaset huutokaupataan Nenäpäivä-keräyksen hyväksi.

Käytin nenäsukkien kuvioita hyödykseni ja neuloin lapaset. Peukuissa on mukava yllätys älypuhelimien räplääjille, sillä peukkujen päistä löytyy peukunmentävät reiät, joista saa ujutettua peukun ulos nöräysmielessä ja näin puhelinta pystyy käyttämään lapaset kädessä. Lapasten sivuissa on pienet tupsut sekä heijastintupsut. Ne on irrotettavissa näin halutessaan. Korkeutta lapasilla on n. 24 cm, joista ranneresori 6,5 cm, leveyttä taas reilut 10 cm. Lapaset on neulottu Novitan 7 veljestä- sekä Kaupunkialangan Kivijalka -langoista.

Näillä lapasilla onnistuu puhelimenkin käyttö.

Ja näin huutokauppa toimii (selvyyden vuoksi ohjeet mukailevat muitakin käsityöhuutokauppojen sääntöjä):
  • Huutokauppa polkaistaan käyntiin än-yy-tee-nyt ja jatkuu aina viralliseen nenäpäivään pe 9.11.2018 klo 18 saakka.
  • Huutokauppa tapahtuu Sormustimen facebook-sivulla, pääset huutokauppaan mukaan TÄSTÄ LINKISTÄ.
  • Lähtöhinta lapasilla on 5€ ja minimikorotus vähintään 1€. Oma korotus tehdään kommentoimalla kommenttikenttään oma tarjous.
  • Huutokaupassa on 5 minuutin sääntö eli huutokauppa sulkeutuu, kun viimeisestä huudosta on kulunut yli 5 min. Käytännössä  näin tapahtuu, jos huutokauppaa tehdään vielä pe 9.11. klo 17.55 jälkeen.
  • Kun huutokauppa päättyy, huutokaupan voittaja on velvollinen maksamaan tarjoamansa summan Nenäpäivä-keräykselle viikonlopun 9.-11.11.2018 aikana tämän linkin kautta. Minulle tulee lähettää ruutukaappaus tai muu tosite lahjoituksesta, minkä jälkeen lähetän lapaset huutokaupan voittajalle. Luonnollisesti minä vastaan postikuluista itse.
Jäikö kysyttävää vielä?

Pieni heijastintupsu ja villatupsu välittää lämpöisiä ajatuksia käyttäjälleen.

Muistakaahan, että Nenäpäivä-keräykseen voi osallistua ja lahjoittaa rahaa, vaikka ei voittaisikaan lapasten huutoa. Itse vain toivon, että joku saa lämpöiset lapaset ja mahdollisimman moni osallistuisi Nenäpäivä-keräykseen joko huutokaupan tai muun väylän muodossa. Tehdään yhdessä tästä maailmasta parempi paikka ihan jokaiselle <3

Rakkaudentäyteisin ajatuksin, Anni





Repuksi taipuva kukkalaukku

$
0
0

Rakastan erilaisia käsitöihin liittyviä kisailuja ja haasteita, etenkin jos siinä kisataan pääsääntöisesti omaa itseä vastaan tai ei tarvitse ottaa oikeita paineita itse kisailusta. Yllätysmateriaalia sisältäviin haasteisiin osallistun kuitenkin todella harvoin, koska en halua varastoihini sellaista materiaalia, jota en muutenkin hankkisi. Tein kesän alussa poikkeuksen tilatessani Verson puodin ompelukerhokangasta, sillä tiesin kuosin olevan Sokrun käsialaa. Nyt päätin uhmata harmaata syksyä ja haastaa itseäni taas, sillä yllätyskangasta tarjosi tällä kertaa kukkaisia printtejä tehtaileva Nuppu Print Company.


Tiesin, että paketista paljastuisi jotain kukkaisaa, kukat kun ovat Nuppu Printin juttu. Haaveilin vaatetuskankaasta ja siitä vaikkapa itselle jouluisaa mekkoa tai sitten tyttärelle jotain. Mutta ei, paketista paljastuikin paksua panama-kangasta. Tästä ei ommeltaisi vaatteita. Tämä huutaa laukkua. Pinterestiä selattuani edes ja takas en päässyt yhdestä laukkumallista eroon. Laukkumallista teki kiinnostavan se, että laukkua pystyisi käyttämään myös reppuna. Mikäs sen mukavampaa kuin kiepauttaa raskaaksi käynyt laukku repuksi ja pistää selkään! Ohjekin olisi ollut, tosin venäjäksi, mutta koska venäjä ei taivu mitenkään päin, kävin salapoliisihommiin.


Avainsana tyylikkääseen laukkulopputulokseen on kankaiden tukeminen kunnolla. Niinpä tuin jämäkän panaman kuin myös vuorikankaan. Vuorina käytin vuosia sitten liukuvärjäämääni lakanakangasta. Vuori vaalenee alaspäin, joten laukun pohjaltakin erottaa siellä piileskelevät tavarat. Magneettinappi on Mikkelin Iloisesta langasta ja olkaimina käyttämäni naru vuosia kaapissani lojunutta. Vaikka laukku näyttää simppeliltä tehdä, piti ompelujärjestystä pähkäillä hetki jos toinenkin, jotta näkyviin ei jäisi rumia saumoja. Lopulta laukku valmistui joutuisasti. Nyt järjestyksen hahmottaessani tekisi mieli toinenkin ommella, mutta enpä taida joutaa, sillä joulupukin töihin pitää palata.


Ehkä kukikas reppu tuo hieman iloa tähän harmaaseen marraskuuhun. Ja hei, kohta on kolmannes siitä vuoden tylsimmästä kuukaudesta takanapäin ja pian vietetään valon juhlaa.

Rentouttavaa viikonloppua!

Anni

Isänpäiväsukat ja yhteisneulonnan kuviteltu yhteisö

$
0
0
Miten monen himoneulojan sydämessä läikähtikään ilo, kun pari kuukautta sitten Niina Laitinen ilmoitti, että pian on edessä taas yhteisneulonta, isänpäiväsukat! Yhteisneulontoja on ollut Suomessa ja maailmalla jo vuosia, mutta tuntuu, että niiden suosio kasvaa jatkuvasti. KAL eli knit along on monelle neulojalle tuttu termi. KALeissa neulotaan yhdessä. Ohje saattaa olla ennakkoon tiedossa, mutta itse olen törmännyt useammin yllätysmomentin sisältäviin KALeihin. Langan tiedot ja menekki sekä lopputuote on tiedossa, mutta muuten ohjetta paljastetaan vähän kerrallaan ja lopputulos on yllätys. Näin myös Niina Laitisen yhteisneulontasukissa, joista onkin tullut aikamoinen neulontahitti. Niina Laitisen Taimitarha-facebook-ryhmässä, jossa isänpäiväsukkienkin ohjetta paljastettiin 19.10.-7.11.2018 aikavälillä, on tällä hetkellä 23 771 jäsentä.

Riittävä kontrasti on onnistuneiden kirjoneuleiden salaisuus. Sininen ja valkoinen toimivat mustan seurana mainiosti.

Malli: Niina Laitinen, Isänpäiväsukat 2018
Langat: Kivijalka, Kaupunkilanka sekä sininen mystinen jämäkerä lankalaatikosta

Minäkin lähdin isänpäiväsukkiin mukaan, sillä mieheni käyttää pitkiä saapassukkia metsästys- ja kalastusretkillään ja halusin hänen jalkojaan näillä reissuilla lämmittää. Yhteisneulontaan kuitenkin tuntuu liittyvän niin paljon muutakin kuin se tarve neuloa ja tehdä vaikkapa ne sukat. Politiikantutkija Benedict Andersonin termi kuviteltu yhteisö voisi olla sovitettavissa myös tällaiseen käsityöryhmään. Osallistujia on paljon ja he ovat toisilleen usein kasvottomia. Jokainen yhteisneulontaan osallistuva haluaa olla osa yhteisneulontaa, jokainen kuitenkin neuloo usein yksin olematta sen koommin yhteydessä muihin - mitä nyt joskus postaillaan kuvia ongelmatilanteista tai omista sukista facebook-ryhmään. Kuitenkin sukkia tehdään porukalla ja iloitaan, kun saadaan tehdä taas uusi kuvio sukkiin ja jännityksellä seurataan muiden värivalintoja ja samasta ohjeesta huolimatta erilaisia lopputuloksia. Instagramissa #isänpäiväsukat2018 nähdessään tulee hauska olo, että hei jes, tuo kuuluu "samaan porukkaan". Tai että minäkin olen osa tätä porukkaa. Kuulun johonkin (kuvitteelliseen) sisäpiiriin. Sukkien ympärille muodostuu kuviteltu yhteisö, joka yhteisneulonnan jälkeen lakkaa aktiivisesti olemasta, mutta syntyy uudelleen seuraavien yhteisneulontasukkien yhteydessä.

Vuoden 2018 isänpäiväsukat ovat kivan graafiset ja metsäretkille juuri mainiot.

Mihin kaikkiin yhteisneulontoihin eli KALeihin te olette osallistuneet? Onko tiedossasi joku KAL lähitulevaisuudessa, josta haluaisit meille muille kanssaneulojille vinkata?

Anni

Makramee metallikehikkoon + ohje

$
0
0
Viime vuodet käsityösaralla on näkynyt enenevissä määrin toinen toistaan upeampia makrameetöitä. Vuoden 2017 käsityötekniikkakin oli makramee. Vaikka solmeillut työt ovat upeita ja meillä kotona olisi sellaisille tilaakin, jotenkin makramee ei ole tuntunut omalta jutulta. Ehkä sen aloittamisvalmistelut ovat tuntuneet liian työläiltä ja tilan ja ajan ottaminen makrameelle vaikealta, se kun vaatii vähän isomman tilan kuin vaikkapa neuletyö. Nyt kuitenkin päätin testata makrameeta pienemmässä koossa.


Tänä syksynä makrameehöyhenet tuntuivat olevan uusin makrameehitti. Materiaalia ei kulu paljon, höyheniä voi tehdä niin isoja kuin pieniä, niitä voi tehdä aloittelijatkin helposti, (isompien) lastenkin kanssa höyhenten teko onnistuu helposti. Lankavan minimop-ekopuuvillalankaa kului tällaiseen höyheneen viitisen metriä. Täältä löytyy selkeä ohje höyheniin.


Makrameetöitä selaillessani pinterestissä huomasin, että nyt enenevissä määrin näkyy vähän uudenlaisia makrameetöitä. Niissä ei ole välttämättä leikitelty solmuilla vaan erilaisilla sidoksilla ja lankojen risteämisillä ja ne on solmeiltu pyöreään metallikehikkoon. Tämä tuntui heti omalta! Rakastan geometrisia kuvioita. Lankojen leikki on kiehtovaa katsottavaa ja solmuja tähän ei tarvinnut kuin kahta sorttia.

Tähän työhön tarvitaan
20 cm pyöreä metallikehikko
Ohutta makrameelankaa (käyttämäni lanka on Retwisst-merkkistä)

Leikkaa 20 n. 120 cm pitkää lankaa narusta. Taita langat kahtia ja solmi ne vierekkäin aloitussolmuin. Jaottele solmut kymmenen ryhmiin, jätä keskelle pieni rako.


Ota kaikkein vasemmanpuolisin lanka ja sido se kehikon alareunaan keskikohdan oikealle puolelle. Seuraavaksi ota oikeanpuoleisin lanka ja sido se kehikon alareunaan keskikohdan vasemmalle puolelle. Ohjekuvassa on kahteen suuntaan menevät solmut. Lopputulos on samannäköinen, mutta koin helpommaksi tehdä ylärivin tyyliin oikean puolen solmut ja alarivin tyyliin vasemman puolen solmut.


Jatka lankojen solmimista työn alareunaan vuorotellen vasemmalta ja oikealta ottaen kunnes kaikki langat on solmittu. Näin työn keskelle muodostuu kaunis säleikkö. Tässä kohtaa voisi leikitellä myös lankojen värillä ja solmia työhön erivärisiä lankoja tai vaikka kahta eri väriä puolittain. Sellaisen taidankin tehdä seuraavaksi!



Solmeilun iloa!

Anni

Jouluisia ideoita nahkapaperista

$
0
0
Joulu on tehnyt tuloaan meillä jo lokakuun alkupuolelta lähtien - rakastan joulua ja sen tuomaa valoa tähän synkkään syksyyn. Paketti kerrallaan lahjat valmistuvat odottamaan aattoa, jouluvalot on ripustettu valaisemaan syksyä ja mieleen pulpahtelee erilaisia jouluideoita. Nyt lähdin pyörittelemään käsissäni erivärisiä nahkapapereita, millaisia jouluisia juttuja niistä syntyisikään.

Lehtikranssin ohje löytyi Ihana-lehden joulunumerosta.

Ihana-lehden joulunumerossa oli hurmaava lehtikranssin ohje tänä syksynä markkinoille tulleista metallinhohtoisista nahkapapereista. Kun hopeisen kostutetun nahkapaperin vielä rypistää ja taittelee, tulee nahkapaperiin ihanan rustiikkinen pinta. Lehdet kiinnitettiin metalliseen kranssipohjaan ensin ohuella metallilangalla ja sen jälkeen vielä kuumaliimalla. Ihanan kuulas kranssi!

Nahkapaperista ommellut lahjakassit ovat lahja jo ihan itsessään.

Nahkapaperi on siitä ihana materiaali, että sitä voi liimaamisen lisäksi myös ommella. Nämä lahjapussit valmistuivat ommellen nopeasti tämän ohjeen avulla. Tällainen lahjapussi on lahja jo ihan itsessään. Ennen ompelua nahkapaperi kannattaa kostuttaa lämpimällä vedellä.

Nahkapaperia voi leikata myös kuvioleikkureilla ja stansseilla. Nahkapaperin rypistäminen tekee nahkapaperin pinnasta elävämmän.

Nahkapaperia on helppo leikata niin saksilla kuin stansseilla ja kuvioleikkureillakin. Erilaisilla valmisstansseilla syntyi näyttäviä joulukoristeita kuuseen tai ikkunaan ripustettavaksi. Voisihan näillä ehostaa myös joululahjapakettejakin tai miksei vaikka ommella kiinni vaatteeseen, nahkapaperi kun kestää pesuakin. Lehtien sekä kuvioiden leikkuusta jäi paljon pieniä nahkapaperin paloja, jotka halusin vielä hyödyntää. Leikkasin tilkuista kukanmuotoisella kuvioleikkurilla n. 70 pientä kukkaa, joiden terälehdet käänsin vienosti ylöspäin. Maalasin styroxpallon ensin hopeisella spray-maalilla ja sitten kiinnitin kukat kuumaliimalla pallon pintaan. Pallosta tuli kaikessa yksinkertaisuudessaan todella näyttävä. Valot heijastuvat ihanasti kukkien pinnoilta.

Pienetkin nahkapaperitilkut voi hyödyntää joulupallon tekemisessä.
Onko nahkapaperi sinulle jo tuttu materiaali? Millaisiin projekteihin tykkäät käyttää sitä eniten?

Ihanaa viikonloppua!

Anni

Breaking the Pattern - elegantti käsityökirja

$
0
0
Kirja saatu arvostelukappaleena Namedilta.

Saara & Laura Huhta: Breaking the Pattern. A Modern Way to Sew. Quadrille, 2018.

Breaking the Pattern. Syksyn kaunein kaavakirja.

Ompelumaailma ei ole malttanut pysyä pöksyissään, kun tänä syksynä odotettiin malttamattomina Namedin ensimmäistä kaavakirjaa! Named on suomalainen kaavoja valmistava yritys, jota pyörittää siskokset Saara ja Laura Huhta. Tähän asti kaavoja on voinut ostaa pdf- ja paperimuodossa niin netistä kuin vaikkapa Eurokankaasta. Miten kutkuttavaa onkaan ollut odottaa kokonaista kirjaa täynnä heidän kaavojaan!

Sade-paidan takaosa on aivan hurmaava. Tämä on tekolistalla ensimmäisenä.

Kun sain kirjan käsiini, en voinut olla huokailematta ihastuksesta. Kirja oli juuri sitä, mitä odotin. Joku ehkä voisi ajatella, että ihastukseni on arvostelukappaleella ostettua, mutta ei. Kirja todella on hyvin kaunis ja elegantti. Kirjan kaavat ovat selkeälinjaisia, ajattomia, silti trendikkäitä, muotokieleltään puhtaita ja eleettömiä mutta samalla niistä löytyy jokaisesta oma jujunsa. Koska Named on yrityksenä kansainvälinen ja heidän kaavojaan myydään pitkin maailmaa, oli luonnollista, että kirja julkaistaan englanniksi. Suomenkielistä kirjaa odotetaan julkaistavaksi syksyllä 2019.

Kirjan loppupuolen kaavoista löytyi elegantti Kaste-mekko kauniine leikkauksineen.

Kirjassa on 20 kaavaa ja ne on kirjassa järjestyksessä helpoimmasta vaikeampaan. Ompeluohjeiden lisäksi kirjasta löytyy kuvalliset ohjeet ompeluun, joten helpoimmista kaavoista aloittelijakin selviää varmasti. Kokeneempi ompelija saa haastetta ompeluilleen kirjan edetessä, sillä kussakin projektissa esitellään uusia ompelutekniikoita. Kirjan takana pienessä kansiossa on kuusi kaava-arkkia. Kaavojen koot ovat 34-50.

Kaavat erottuvat selkeästi toisistaan.

Kirja antaa kivasti eväitä myös omaan suunnitteluun. Sade-, Utu-, Solina-, Ruska- Saraste- ja Kaste-projekteissa on useampi kaavavaihtoehto. Esimerkiksi Ruska-kaava on toteutettavissa kahtena erilaisena mekkona, t-paitana sekä tunikana, Solina taas mekkona, haalarina sekä paitana. Kuten tekijät itse kuvaavat kotisivuillaan "Itse tehdyissä vaatteissa toteutuu myös valinnan vapaus; värit ja materiaalit valitsemalla sekä yksityiskohtia muuttamalla myös asiakas on iso osa suunnitteluprosessia." Kaavojen muovattavuus tukee hyvin tätä Namedin ideologiaa.

Kuvalliset ohjeet ovat mainio apu.

En malta odottaa, että saan keskeneräiset sekä akuutit tarveompelut tehdyksi, jotta pääsen tarttumaan kirjan kaavoihin toden teolla! Ainakin Sade-paita, Ruska-solmumekko sekä Kaste-cocktailmekko ovat haaveissa.

Ihanaa viikon jatkoa, nautitaan pilkistelevästä auringosta!

Anni

Villakangastakki

$
0
0
Yhteistyössä Eurokangas.


Tänä syksynä villakangastakkiasiat ovat tuntuneet houkuttelevilta. Selailin jo kaavoja ja kankaita, mutta jotenkin olin asian kanssa saamaton. Ehkä myös alati kasvava raskausvatsa tekee isompiin ompeluprojekteihin tarttumisesta hankalampaa, kun vartalon muoto sekä suhde omaan kehoon muuttuu joka päivä. Kuitenkin Eurokankaan kysyttyä, lähtisinkö villakangastakkihaasteeseen mukaan, ajattelin, että nyt on sen aika. Kohdata takintekokammo ja ryhtyä hommiin.


Takkikaavana käytin BurdaStylen takkikaavaa 6736. Koska kaava on reilummansorttinen, valitsin koon 36, vaikka kokotaulukko olisikin kehoittanut kokoa isompaan - valintani oli oikea, olisin voinut valita tosin vieläkin pienemmän koon. Kun kyseessä oli ensimmäinen ompelemani villakangastakki, en uskaltanut tarttua kalliimpiin takkikankaisiin. Tänä syksynä Eurokankaisiin tuli lajitelma edullisempia takkivilloja, ja päädyin tummanharmaaseen takkikankaaseen, joka oli koostumukseltaan 80% villaa ja 20% polyamidia ja maksoi 13,90€/m. Kaava ei puhunut vuorista mitään, mutta myyjän kanssa totesimme, että kyllä se takki vaan istuu ja toimii paremmin vuorin kanssa. Hopeaan vivahtava vuorikangas on viskoosia.


Villakangastakki ei ollut niin vaikea ommella kuin mitä luulin. Tavallisia, suoria saumoja vain. Mutta villakangastakki oli raskaampi ommella. Kangaspalat olivat isoja ja kangas raskasta, ei siis mitään kevyttä surruuteltavaa. Tummanharmaata tekstiilipölyä myös lähti kankaasta aika tavalla, rikkaimuri oli tarpeen. Koska en ole ennen villakangastakkeja ommellut, en osaa sanoa, johtuiko pölyn määrä ihan villakankaasta vai villakankaan edullisemmasta sortista. Koska vartalo on toistaiseksi malliltaan muumi, en uskaltanut kiinnittää takkiin vielä nappeja enkä laittaa napinläpiä. Niiden paikat on parasta katsoa synnytyksen jälkeen. Napit ovat kuitenkin jo valmiina odottamassa.


Kuuraa on maassa aamu aamulta enemmän ja ilmassa tuoksuu talvi. Nyt vain odottamaan lunta!

Anni

Tonttuovi sikarilaatikosta

$
0
0
Hiljaksiin kuuluu tiptap ja joulukalenterit odottelevat aivan nurkan takana! Vielä koittaa se aika, kun joulukalenterin virkaa toimittavat meillä parin euron suklaakalenterit, mutta vielä minusta löytyy intoa, aikaa ja lapsekkuutta miettiä, että mitä spesiaalia joulukalenteri tänä vuonna voisi olla. Viime vuonna en oikein syttynyt tonttuoville, mutta tänä vuonna tonttuovi alkoikin tuntua kutkuttavalta. Meidän tonttuovi syntyi vanhasta kaverilta saadusta sikarilaatikosta ja joulukalenteriyllärit löytyisivät aamuisin aina rasian sisältä.

Sikarilaatikosta tehdyn tonttuoven voi avata ja sisältä paljastuu joulukalenteriylläri.

Ainekset tähän tonttuoveen olivat aika simppelit: vanha sikarirasia, kartonkipaketin takapahvi, netistä tulostettu kuva sekä kalkkimaalia. Kranssi ja ovenkahva syntyi kaverin tuhoamista koruista ja liimasta. Tähän asti kalenterit ovat olleet vain tytölle ja sisukset on olleet helppo keksiä, kun pikkareita, pinnejä ja ponnareita tarvitsee aina. Nyt olikin vähän haastavampaa, kun mukana on 1,5-vuotias pikkuveli, joka myös ansaitsee omat juttunsa. Ylläripussista löytyy siis yhteisiä joulukoristeita, tontun tarvikkeita, pieniä askartelujuttuja (mm. tontun mattopaketti) ja toki aina myös herkkuja.

Materiaalit tähän tonttuoveen olivat ilmaiset.

Jos vielä kaipaat ideoita joulukalenteriin, tekemiäni edellisvuoden kalentereita ovat olleet




Joulukalenteriyllätyksiksi olen varannut myös yhteistä tekemistä.

Jos joulukalenterit kiinnostavat, tsekkaappa myös nämä hiljan julkaistut joulukalenteripostaukset:

Hupsistarallaa - Täältä löytyy kattava kooste erilaisista käsityöjoulukalentereista, blogilla on myös oma joulukalenteri
Punatukka ja kaksi karhua - ideoita joulukalenterin yllätyksiksi

Ihanaa joulukuun odotusta!

Anni

La crau - silkkinen huivi

$
0
0
"Mitä sinä teet?"
"Huivia itselle."
"Miksi? Sullahan on jo huivi!"

Voi mikä sympaattinen keskustelu käytiinkään autossa miehen kanssa muutama viikko takaperin! Nimittäin käsitöissä ei suinkaan aina ole kyse tarpeesta, vaan joskus - tai aika usein - pitää tehdä jotain itselle ihan vain kauneuden tähden. Tämä Mairlyndin La Crau -huivi kiinnitti huomioni heti sen nähtyäni. Selkeälinjainen, kaunis, mutta kuitenkin siinä on myös omaa jujuansa väri- ja labyrinttiraitoineen.

La Crau on huivina ihanan iso ja pehmoinen.

Olen tykästynyt muutenkin Mairlyndin huiveihin, tämä on toinen hänen ohjeellaan neulomistani ja voisin ehdottomasti tehdä lisää. Kesällä valmistui Mairlyndin Rheinlust, joka oli aikamoinen koetinkivi. La Crau oli onneksi paljon simppelimpi tehdä eikä vaatinut alituista ohjeen tuijottamista. Kirjoneuleosuudet valmistuivat helposti nostamalla edellisen kerroksen silmukoita, joten virallista kirjoneuletta se ei ole. 

Huivia neulottiin oikeasta yläkulmasta vasemmalle. Viimeiset kerrokset olivat aika pitkiä ja raskaita.

Langaksi valikoitui lempilankakaupastani Riikkapiikasta ostamani Schachenmayr Regia Premiumin SILK-lanka. Langassa on 55% villaa, 25% polyamidia ja 20% silkkiä. Silkki tekee langasta kevyttä ja hienoisesti hohtavaa. Lanka oli myös miellyttävä neuloa. Lankaan tuli tosin jo neuloessa pientä nyppyä. toivottavasti huivi ei nyppyynny ihan heti.

Kääriytymiseen sopiva huivi. Ah!


Huivi on ihana ja siihen on hurmaavaa kääriytyä. Se valmistui juuri sopivasti näille hyisille marraskuun tuulille ja toi juuri sopivasti lämpöä ja iloa. Siksipä kai niitä huiveja tehdäänkin uusia, ne tuovat lämmön lisäksi myös iloa! Niin se tekeminen kuin pukeminenkin.

Lämpöisin ajatuksin,

Anni

Makramee-joulukoristeet

$
0
0
Löysin makrameen elämääni vasta tänä syksynä, vaikka käsityömaailmassa se on ollut hitti jo pitkään. Intoani lisäsi pyöreät metallikehykset, joihin solmeilemalla voi leikitellä lankojen sidoksilla ja sitomisjärjestyksillä. Metallikehikkoon tekemäni makrameetyön ohje löytyy täältä. Innostuin tekniikasta niin, että halusin jatkojalostaa ideaa joulukoristeiksi.


Etsin kaupoista kissojen ja koirien kanssa ohuita, pyöreitä ja metallisia rannerenkaita, mutta etsinnät eivät tahtoneet tuottaa tulosta. Vihdoin löysin Fida-kirppikseltä ison läjän rannerenkaita eurolla. Niiden seuraksi valitsin varastoistani Novitan Kotiväki- sekä Silver-lankaa. Perussolmut löytyvät aiemmasta makrameepostauksestani ja niillä lähdin tekemään näitä koristeita. Piirtelin solmimisjärjestykset teillekin, jos teillä innostutaan kierrättämään vanhat käsikorut joulukoristeiksi.





Jos solmeilutöistä jää pitkiä langanpätkiä jäljelle - kuten tuosta aiemmin mainitusta työstäni jäi - kannattaa langat ottaa talteen. Tällaisista talteen otetuista langoista eskari-ikäinen tyttäreni teki joulukoristeita ihan vain renkaan alareunaan aloitussolmuja tekemällä. Lopuksi lisäsimme koristeisiin ripustusnauhat ja niihin muutamat puuhelmet. Helppoa ja näyttävää!


Nämä joulukoristeet ovat osa käsityöblogien joulukalenteria - jokaiselle joulun odotuksen päivälle löytyy oma jouluinen postauksensa aina eri käsityöblogissa. Kannattaa tsekata siis nämä blogit, mikäli haluat löytää ihania ja tuoreita käsityöideoita jouluun. Eilen Rakkaudella Henna tarjosi minisukkien neulomisohjeen, en malta odottaa, mitä Kangaskorjaamolla meille paljastaa huomenna! Tässä vielä listaus tämän vuoden joulukalenteriblogeista.


Ihaninta joulukuun neljättä päivää!

Anni

Pitkän pitkät kirjoneulesukat

$
0
0
Tuossa kuukausi takaperin iski hirmuinen yhteisneulontahimo, kun sain Niina Laitisen isänpäiväsukat valmiiksi. Selailin ja googlailin ja sitten löysinkin ihan uutena tuttavuutena sivuston, joka minun kyllä Olisi Pitänyt jo tietää eli Sukkasirkus. Sullavikat-nettisivunkin takana oleva Mia Sumell on järkkäillyt useampia Pätkis-nimisiä yhteisneulontasessioita, jossa - kuten Taimitarhankin yhteisneulonnoissa - tulee päivittäin pätkä kirjoneuletta.


Syksyn 2018 Pätkis-sukkiin valkkailin saamaani suomenlampaanvillalankaa, joka paitsi tuoksui vielä lampaalle myös ihanasti rasvasi käsiäni lanoliinillaan. Kuviot tein itse värjäämilläni langoilla, koivunlehdistä saadulla keltaisella, (hailakaksi jääneellä) avokadosta saadulla vaaleanpunaisella sekä ihan tavallisella valkoisella.


En tiedä, mitä neulekäsialalleni tapahtui. Normaalisti käsialani on melko tiukka, mutta tänä syksynä käsiala onkin tuntunut aikamoisen löysältä. En tiedä, johtuuko käsialanvaihdos loppuraskauden turvotuksesta, hormonisekoilusta vai mistä, mutta tämmöinen hassu asia on päässyt käymään. Näissä sukissa käsialan huima löystyminen näkyi siinä, että sukista tuli toooodella pitkät, ihan yli polven puoleen reiteen. En tullut sukkia sovittaneeksi, jatkoin vain ohjeen mukaan. Mutta eihän siinä mitään, onhan se hyvä naisella olla yhdet megapitkät villasukat myös. Nämä osoittautuivat ihan näppäriksi, kun itsenäisyyspäivänä puin päälleni hameen ja jalat tarvitsivat kuitenkin pakkaspäivänä lämmikettä. Makkarallakin sukat toimivat, ovat todella lämpimät näinkin.


Tykkään sukkien kuvioista aivan valtavasti. Ihanat pallerot ja pyörylät. Ainoa kuvio, jonka väliin jättämistä harkitsin, oli tuo polven kohdalla oleva sydän. Se ei mielestäni istu kauhean hyvin kokonaisuuteen. Päätin sen kuitenkin ohjeorientoituneena tehdä ja onhan se ihan söpö yksityiskohta.

Nyt tarkenee!

Lämpimiä oloja sinnekin päin!

Anni

Minun tapani sanoa Kiitos

$
0
0
Yhteistyössä Husqvarna Viking.

Yksi maailman tärkeimmistä sanoista on "kiitos". Minusta on tärkeää osata kiittää. Kiitos on arvostamista ja kunnioittamista. Se on toisen ihmisen näkemistä ja hänestä välittämistä. Yleensä joulujen ja kevätjuhlien alla eri keskustelupalstoilla ja facebook-ryhmässä käy kova kuhina siitä, mitä päiväkodin väelle ja opeille antaisi lahjaksi. Näissä keskusteluissa lähes poikkeuksetta aina joku sanoo, ettei aio heitä muistaa, hehän saavat työstään palkkansa. En ole koskaan ymmärtänyt tällaista ajatusmaailmaa. Kaikki he, ja hyvin monet muutkin ihmiset, ansaitsevat kiitoksen ja kiitoksen sanominen tai antaminen ei ole minulta pois. Siksi haluan vaalia kiitoksen ilmapiiriä. Niin jouluna, keväisin kuin muutenkin.



Kiitos on ollut huulillani tällä viikolla monesti, sillä suloinen poikamme, pikkuinen Ii, syntyi. Kuten Aankin kohdalla, myös nyt olen ollut täynnä kiitosta ja ihmetystä siitä, miten ihanat kätilöt Mikkelin synnytyssalissa ja -osastolla onkaan. Kaikki niin lempeitä, positiivisia ja rohkaisevia. Oloni oli aina turvallinen ja koin olevani hyvissä käsissä. Sitä synnytyksen aikana kiinnittää jänniin asioihin huomiota. Minua ilahdutti kovasti synnytyksessä avustaneen kätilömme korvikset, joissa oli pikkiriikkiset stormtrooperin kuvat. Kätilömme oli aivan huippu ja hänen ohjauksessaan oli hyvä synnyttää. Halusinkin ehdottomasti kiittää häntä henkilökohtaisesti tästä positiivisesta Iin synnytyskokemuksesta. Päätin ommella hänelle vetoketjupussukan (naisethan tarvitsevat sellaisia aina) stormtrooperin kuvalla. Muu synnärin väki sai appelsiinimunkkeja.



Alikeompelu on ihan ehdoton lempparitekniikkani ompelun saralla. Sillä saa helposti ja kivasti piristettyä niin vaatteita kuin kassejakin. Ohje alikeompeluun löytyy TÄÄLTÄ. Tässä kuitenkin muutama oiva lisävinkki alikeompeluun. Yksityiskohtaisemmassa kuvassa kuten stormtrooperissa kannattaa ottaa huomioon saumanvara kuviota ommellessa. Koska kangas leikataan 1-2 millin päästä ompeleesta, tulee ommel tehdä saman verran sisemmäksi kuviossa, jotta kuvio ei paksuunnu suotta. Itse piirsin apuviivan ensin paperille tulostamaani kuvioon ja jäljensin irti revittävään tukikankaaseen tuon ommelviivan. Kuvion oikea koko tulee esille ylimääräisten kankaiden leikkaamisen jälkeen.



Toinen oiva apu löytyi avoimesta applikointijalasta, josta onkin tullut uusi lempparipaininjalkani. Avoin applikointijalka on nimensä mukaisesti avoin - näkyvyys neulaan ja ompeleeseen on todella paljon parempi kuin tavallisessa yleispaininjalassa kuten kuvastakin voi huomata. Tällaisessa viivaa pitkin ompelemisessa on todella avuksi se, että näkee, mihin neula osuu. Lisäksi paininjalan pohjassa on ura, joka helpottaa erityisesti tiheällä siksakilla applikoidessa kankaan kulkua paininjalan alla. Applikointijalkaa voi käyttää aina kun tarvitsee hyvän näkyvyyden ompelutyöhön. Juuri hiljattain Pomada-blogissa samaa jalkaa käytettiin paper piecing -ompelussa.


Pieniä, tarkkoja kuvioita leikatessa hyvät ja terävät sakset ovat tarpeen. Ohutteräiset lankasakset ovat oikein oivat tarkoissa yksityiskohdissa. Suuremmissa linjoissa sakset, joissa on leveämpi toinen puoli, ovat oikein kullanarvoiset (nyt kuulkaa puuttuu näiden saksien virallinen nimi - sattuisiko joku tietämään niiden nimeä).


Mutta niin, mitä niille eskarin tädeille kiitokseksi nyt jouluna? Itse päädyin ompelemaan pienet vetskaripussit Eurokankaasta löytyneestä talvisesta kankaasta ja sisälle pakkasin pienen selviytymispakkauksen: laastareita, desinfiointiliinoja, nenäliinoja, ahaa(-elämyksiä) ja Sisua.

Toivon näiden kaikkien vetskaripussien tuovan iloa saajilleen, olenhan ommellut niihin mukaan myös monta kaunista ja kiittävää ajatusta.

Rentouttavaa viikonloppua täältä vauvantuhinan keskeltä!

Anni
Viewing all 256 articles
Browse latest View live